پرش به محتوا

پمپ وکیوم

پمپ وکیوم یا پمپ خلا برای اولین بار در سال 1650 توسط Otto von Guericke اختراع شد. پمپ وکیوم وسیله ای است که در سیستم ها و محفظه های بسته مورد استفاده قرار می گیرد. وظیفه این پمپ این است که مولکول های گاز را از این محفظه های بسته خارج کرده و خلئی نسبی را ایجاد نماید. پمپ وکیوم برای اولین بار در آزمایشگاه ها مورد استفاده قرار گرفت. اما به تدریج دایره کاربرد آن وسعت یافت و در بیشتر واحد های صنعتی مورد استفاده واقع شد. پمپ وکیوم انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها مکانیزم خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

برند های پمپ وکیوم

انتخاب بهترین برند پمپ وکیوم معمولا اولین سوالی است که به ذهن خریداران این دستگاه رسیده و تبدیل به مسئله ای جدی می شود. ذهنیت رایجی که خریداران پمپ وکیوم دارند این است که کیفیت و طول عمر محصول مهم ترین عامل در انتخاب پمپ وکیوم است. در حالی که عوامل مهم دیگری نیز در انتخاب پمپ وکیوم مناسب، نظیر تعمیر پذیری و موجود بودن قطعات یدکی پمپ وکیوم در ایران وجود دارد. برند هایی که در زیر دسته بندی شده اند از نظر تجربه مشتریان و تامین کننده های صنعتی، معمولا بهترین برند های پمپ وکیوم در بازار هستند. با کلیک بر روی هر کدام می توانید از لیست قیمت، کاتالوگ و مشخصات فنی سری های گوناگون آن آگاه شوید.

برای مشاهده مدل ها و مشخصات فنی آن از هر برند و همچنین بررسی تخصصی آن روی برند مربوطه کلیک کنید.

  • پمپ وکیوم هامر hamer
  • پمپ وکیوم لیبولد Leybold
  • پمپ وکیوم woosung  بهترین پمپ خلا در ایران
  • پمپ وکیوم کیان پارس اصفهان | قیمت پمپ وکیوم کیان پارس

انواع پمپ وکیوم

پمپ وکیوم آبی

در پمپ وکیوم آبی ، با چرخش پروانه که معمولا به شکل خارج از مرکز قرار گرفته است، آب درون محفظه نیز شروع به گردش می کند. به دلیل وجود نیروی گریز از مرکز، آب به سمت دیواره پمپ رفته و تشکیل یک رینگ یا حلقه آبی را می دهد. در این سیستم رینگ آب نقش پیستون و محفظه پمپ نقش سیلندر را ایفا می کند.

تشکیل رینگ آب به منزله پایین رفتن پیستون و ایجاد فشار منفی یا همان مکش است. فشار منفی ایجاد شده در پمپ وکیوم، هوا و یا گاز اطراف پمپ را به داخل آن می کشد. مولکول های گاز بین پره های پروانه گیر افتاده و فشارشان افزایش می یابد. این افزایش فشار تا حدی است که فشار مولکول های گاز بیشتر از فشار اتمسفر می شود.

 

پمپ وکیوم آبی

و همانطور که قابل حدس است این تفاوت فشار باعث می شود که از هوا از دریچه خروجی، به بیرون برود. هزینه اولیه ی این نوع پمپ وکیوم آبی معمولا از نوع خشک و روغنی آن بالاتر بوده ولی طول عمر و قدرت بالایی داشته و در برابر خوردگی نیز مقاوم است

پمپ وکیوم روغنی

پمپ وکیوم روغنی مکانیزمی شبیه نوع آبی دارد با این تفاوت که سیال مورد استفاده در آن که نقش خنک کنندگی را هم ایفا می کند، روغن می باشد. این نوع پمپ وکیوم قدرت نوع آبی را ندارد ولی سرعت پمپاژ بالایی داشته و طیف وسیعی از حجم خلا را ارائه می دهند. پمپ وکیوم روغنی هم چنین کوچک و کم سر و صدا بوده و هزینه اولیه پایینی هم دارد.

 

پمپ وکیوم خشک

پمپ وکیوم خشک مکانیزم ساده ای دارد. در این نوع پمپ وکیوم از تیغه های گرافیتی و یا کربنی استفاده می شود. چرخش این تیغه ها ایجاد مکش نموده و هوای اطراف آن به درون پمپ کشیده شده و پس از فشرده شدن از سوی دیگر خارج می شوند.

تفاوت این نوع پمپ وکیوم با دیگر انواع آن این است که سبک تر و کوچک تر بوده و برای ایجاد فشار خلا کم مورد استفاده قرار می گیرد. پمپ وکیوم خشک هم چنین سر و صدا و ارتعاش بسیار کمی دارد و به علت عدم وجود سیال در آن، نشتی نیز ندارد. از پمپ وکیوم خشک در صنایعی هم چون کاغذ و مقوا سازی استفاده می شود.

مزایای پمپ وکیوم

دقت بالا

• عدم نشتی گاز

• افزایش سرعت و راندمان کارخانه جات

• جا به جایی و مکش ضایعات اردوگاه های زیر زمینی

• کنترل بوی ناشی از جا به جایی مواد و ضایعات بیو-سالید

• قابلیت جا به جایی ایمن مواد خطرناک مانند ضایعات سمی از محیط زیست

 

معایب پمپ وکیوم

  • پمپ وکیوم ممکن است در اثر ضربات احتمالی سیال آسیب ببیند و عملکرد آن ضعیف شود.
  • گاهی فشار بخار سیال مورد جا به جایی در پمپ وکیوم مانع از ایجاد فشار مکش و خلا مناسب در این پمپ می شود.
  • بر خلاف اینکه بدنه و متریال مورد استفاده در پمپ وکیوم معمولا مقاومت دمایی بالایی دارد و میتواند افزایش دما را تحمل نماید ولی افزایش دما در این پمپ وکیوم باعث افزایش فشار سیال شده و این امر سبب می شود که فشار مکش به اندازه کافی ایجاد نگردد. بنابراین در حین استفاده از پمپ وکیوم همواره باید در نظر داشت که از افزایش دمای آن جلوگیری نمود.

 

کاربرد پمپ وکیوم

پمپ وکیوم کاربرد های صنعتی و علمی زیادی دارد. پمپ وکیوم در قالب های کامپوزیت، سازه های پروازی، تولید لوله خلآ و لامپ های برق، لوله پرتو های کاتدی، پردازش نیمه هادی ها، میکروسکوپ الکترونی، فتولیتوگرافی، غنی سازی اورانیوم، چاپخانه ها ، کارخانه های برش شیشه و سنگ ، ساخت کابینت ، و کاربردهای پزشکی مورد استفاده قرار می گیرند.

پمپ وکیوم همچنین برای پوشش های خلاء تزئینی روی فلز ، شیشه و پلاستیک ، صرفه جویی در مصرف انرژی و دوام شیشه ، پوشش چشمی ، روکش های سخت برای اجزای موتور فرمول یک ، تجهیزات لبنیاتی مانند دستگاه های شیردوشی، خلا سیم پیچ های موتور الکتریکی، کمپرسورهای زباله، سرویس های تهویه هوا، سیستم فاضلاب، مهندسی خلا و خشک کردن یخ مورد استفاده واقع می شود.

کاربرد های پزشکی پمپ وکیوم

کاربرد های پزشکی پمپ وکیوم عبارت است از:

  • پمپ وکیوم در جراحی رادیولوژی و رادیوتراپی
  • پمپ وکیوم در طیف سنج های جرمی
  • پمپ وکیوم در ابزارهایی که مواد جامد ، گاز ، مایع و زیستی را تجزیه و تحلیل می کنند.

 

تعمیر و نگهداری پمپ وکیوم

پمپ وکیوم مانند هر وسیله دیگر پس از مدتی ممکن است دچار مشکل شده و لازم است اجزای آن بازرسی و تعویض گردند. بنابراین لازم است که تیغه پمپ وکیوم خشک و روغن مورد استفاده در پمپ وکیوم روغنی نیز پس از مدتی تعویض گردد.

قبل از شروع به کار پمپ وکیوم حدود 20 تا 30 دقیقه بدون وصل کردن آن به دستگاه مورد نظرتان، آن را روشن کرده تا گرم شود. در نظر داشته باشید که هرگز بخش خروجی پمپ وکیوم را مسدود نکنید. زیرا در این صورت فشار پمپ وکیوم بیش از حد بالا رفته و معیوب می گردد.

بعد از اتمام کار با پمپ وکیوم، دریچه گاز باز و بخش ورودی آن را مسدود نمایید. اجازه دهید  پمپ وکیوم چندین دقیقه به همین حالت به کار خود ادامه دهد. این کار سبب می شود که حلال های حل نشده در روغن، پاک شده و در دراز مدت پمپ وکیوم را دچار خوردگی نکنند.