پرش به محتوا

پکیج تصفیه فاضلاب

  • پکیج تصفیه فاضلاب یک محفظه قابل حمل (پورتال) دفنی یا غیر دفنی است که با کمک گرفتن از بلوئرها، دیفیوزرها، لوله کشی های انتقال فاضلاب، کلر زن، واحد های انعقاد، ته نشینی و زلال سازی سعی در تصفیه پساب بمنظور استفاده مجدد از پساب می نماید.
  • پکیجهای تصفیه فاضلاب بهداشتی – انسانی پرکاربرد ترین دستگاه در تصفیه پسابهای صنعتی ، بیمارستانی ، مجتمع های مسکونی ، اداری و … می باشند
  • قیمت این پکیجها وابسته به پارامترهای زیادی است که ذیلا ضمن تشریح فرآیندهای مختلف مورد استفاده در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب توسط سازنده ، نحوه طراحی و تولید آن را تشریح خواهیم نمود.
  • پکیجهای تصفیه فاضلاب اعم از انسانی ، بهداشتی و صنعتی سیستمهایی هسستند
  • با جنس بدنه فلزی ، پلی اتیلنی و یا کامپوزیت که بواسطه تجهیزات خاصی مورد استفاده درون آنها و طراحی دقیق توانایی دارد فاضلاب جامد و مایع خارج شده از مجتمع های مسکونی ، واحدهای بهداشتی و … را تصفیه نمایند و جهت استفاده مجدد در اختیار کارفرما قرار دهند.
  • با همکاری دقیق تجهیزات ته نشینی ، هوادهی و گندزدایی درون این پکیج ها ، کارفرما قادر خواهد بود آبی بدون رنگ و بدون بو از قسمت انتهایی دستگاه تحویل بگیرد .

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب

  • طراحی پکیج تصفیه فاضلاب شامل مجموعه اقداماتی است که یک شرکت فنی و مهندسی با اخذ اطلاعات اولیه و مد نظر قرار دادن استاندارد آب خروجی نسبت به انها اقدام می نماید تا بتواند فاضلاب ورودی به پکیج را به آبی بی رنگ و بی بو و بدون ضرر برای محیط زیست تبدیل نماید.
  • برای طراحی پکیج تصفیه فاضلاب و تعیین ظرفیت و نهایتا ارائه قیمت می بایست چند پارامتر در اختیار کارشناس مربوطه قرار گیرد.
  • اولین پارامتر در تعیین ظرفیت سیستم های تصفیه فاضلاب میزان دبی خروجی از منبع تامین فاضلاب و در حقیقت میزان دبی ورودی به پکیج می باشد. پارامتر بعدی قابل اهمیت برای طراحی میزان آلایندگی پساب ورودی می باشد که بر اساس شاخص BOD5 و COD با مقدار PPM بیان می شود. بالا رفتن میزان آلودگی پساب ورودی به پکیج باعث بالا رفتن میزان فعالیت باکتریهای هوازی و نهایتا بالا رفتن قیمت پکیج تصفیه فاضلاب می گردد.
  • در نهایت بمنظور طراحی پکیج تصفیه فاضلاب باید به کارشناس مربوطه بفرمائید که از پساب خروجی از سیستم به چه منظوری استفاده خواهید نمود. چنانچه پساب خروجی از پکیج فاضلاب برای مصارف بهداشتی استفاده گردد می بایست فرآیند تصفیه فاضلاب کامل تر گردد.
  • استفاده از کلر زن ها و ازن ژنراتور و فیلترهای شنی کمک شایانی در تصفیه فاضلاب و رساندن مقادیر آلایندگی به سطح مورد نظر کارشناسان می نماید.

نکات مهم در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب

  • گندزدایی فاضلاب هنگام بیرون آمدن از آن (پساب )، فرایندی است اجباری و باید در هر حالتی که تصفیه خانه طراحی شده باشد اجرا گردد.
  • در صورتی که تمام تاسیسات یک پکیج تصفیه فاضلاب به درستی کار کنند، می توان در مرحله دوم تصفیه آلودگی فاضلاب را 90 تا 96 درصد کاهش داد و این کاهش آلودگی برای برقراری ضوابط لازم جهت دفع فاضلاب به منبع های طبیعی آب حفظ بهداشت و پاک نگه داشتن محیط زیست کافی است.
    ولی در صورتی که بخواهیم از پساب تصفیه شده برای آبیاری فضاهای سبز درون شهرها استفاده کنیم باید مرحله سوم تصفیه فاضلاب پیشرفته یعنی تصفیه فاضلاب شیمیایی را تشکیل دهد لازم می باشد.
  • ضریب تبدیل آب مصرفی به فاضلاب در شهرهای ایران را می توان 50 تا 80 درصد انتخاب نمود. در مقابل ممکن است حدود 10 تا 30 درصد دبی فاضلاب خانگی را به صورت فاضلاب های غیر مجازی مانند آب های سطحی ناشی از بارندگی به فاضلاب خانگی افزود.
  • در طراحی پکیج تصفیه فاضلاب و محاسبه مدت زمان توقف فضلاب در آنها ، باید نوسان های تولید فاضلاب در شهر نیز مورد توجه قرار گیرند.

بنا به طراحی صورت گرفته توسط طراح، کارفرما آب را بمنظور ریختن درون جوی آب و نهرها یا رودخانه ها، استفاده در آبیاری فضای سبز، شستشوی محوطه، شستشوی ماشین ها، پر کردن فلاش تانک ها و در کمترین کیفیت سرریز درون چاه جذبی تصفیه نماید.

سنجشگر ، طرح سه بعدی پروژه را پیش از ساخت، به صورت واقعی و همانگونه که تحویل مشتری داده خواهد شد، ارائه میدهد تا بتوان دید مناسبی از ابعاد و جانمایی کلی مخازن و تجهیزات طرح را بدست آورد. همانند تصویر، نقشه های سه بعدی علاوه بر جانمایی مخازن نسبت به یکدیگر بصورت دید ایزومتریک، شامل جدول نامگذاری و مشخصات اجمالی هر قسمت اعم از ظرفیت و جنس هر کدام می باشد.

سنجشگر به ارایه نقشه سه بعدی پروژه بسنده نکرده و نقشه های پلان و برش پکیج تصفیه فاضلاب را به همراه جزییات دقیق اندازه گذاری مطابق پروپوزال فنی ارائه شده به مشتری تقدیم می‌دارد. در این نقشه ها، پایپینگ و نحوه ارتباط واحدهای مختلف با یکدیگر به صورت شفافتری قابل مشاهده و درک خواهد بود.

یکی از مهمترین مشکلات امروز هر جایی که انسان با آن سر کار دارد اعم از بخش های صنعتی یا مراکز تفریحی و یا حتی مجتمع های مسکونی، استفاده مجدد از پساب خروجی از آن واحد می باشد. پساب خروجی از ساختمان بعد از تصفیه به مایعی بدون خطر تبدیل شده و قابل استفاده بمنظور استفاده مجدد توسط انسان در بخش های مختلف کشاورزی، صنعتی، آشامیدنی و … می باشد.

شرح خدمات یکی از پیش فاکتورهای ارسالی : طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی پکیج تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی راکتور بیوفیلمی با بستر متحرک (MBBR) با ظرفیت 150 متر مکعب در شبانه روز جهت مصارف کشاورزی و آبیاری فضای سبز شامل واحد های متعادلساز از جنس پلی اتیلنی دفنی و واحدهای آشغالگیر، هوادهی، ته نشینی، ضدعفونی و هاضم لجن از جنس کربن استیل با پوشش اپوکسی به همراه پمپ های مستغرق فاضلابی، بلوئرهای هوادهی، دیفیوزرهای هوا، ایرلیفت پمپ لجن، پمپ تزریق کلر، پکینگ مدیا معلق، تابلو برق، لوله کشی و شیر آلات مربوطه مطابق با مشخصات فنی پیوست

مزایای پکیج تصفیه فاضلاب

مهمترین اهداف استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب عبارتند از :

  1. تامین شرایط بهداشتی برای زندگی مردم
  2. پاک نگهداری محیط زیست
  3. بازیابی فاضلاب
  4. تولید کود طبیعی
  5. تولید انرژی

اینکه چه روشی را در تصفیه پساب استفاده کنیم موضوعی مهم در هر مجموعه است.

فلسفه پیدایش پکیج تصفیه فاضلاب

  • همزمان با زاد و ولد پر سرعت و رشد فزاینده جمعیت و توسعه جمعیت و شهرها ساخت مجتمع های اداری، تجاری و مسکونی و بیمارستان های بزرگتر و هتل ها از دیگر نیازهای این توسعه جمعیت می باشد. بحران هایی که در صورت عدم چاره اندیشی در آینده، بشریت با آن روبرو خواهد بود، بحران غذا، آب، آموزش، اشتغال، بهداشت و … خواهد بود.
  • به دلیل بالا رفتن تراکم واحد های مسکونی، اداری، تجاری و … در شهرها، نیاز به احداث مجتمع های مسکونی و استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب سر راه پساب خروجی از این مجتمع ها بیش از پیش نمود پیدا کرد.
  • تصفیه فاضلاب یکی از مهمترین پارامترها در کمک به کشورهای مختلف در جبران کمبود منابع آبی می باشد چرا که آب برگشتی از منابع تولید پساب فاضلاب می تواند در چرخه تولید مورد استفاده قرار گیرد. در آینده همه بر این باورند جنگی در جهان رخ خواهد داد بعنوان جنگ بر سر منابع آبی
  • در این راستا همه کشورهای جهان در حال سرمایه گذاری در ساخت و تولید پکیج تصفیه فاضلاب انسانی بهداشتی جهت جلوگیری از هدر رفت منابع آب و استفاده حداکثری از پساب تولیدی از منبع تولید فاضلاب هستند.

سیستم تصفیه فاضلاب در ایران

  • در ایران نیز همچون سراسر جهان اهمیت تصفیه فاضلاب چند صباحی است بین دولتمردان برجسته شده و با اهرم فشار از طریق اداره محیط زیست و اداره آب و فاضلاب و صنایع و معادن به فکر بازیابی پساب تولیدی از منبع تولید پساب افتاده اند.
  • سنجشگر بعنوان شرکتی پیشرو در این زمینه آمادگی خود را جهت تولید یا در حقیقت ساخت و نصب پکیج تصفیه فاضلاب انسانی، بهداشتی، بیمارستانی، کارواش، قالیشویی و … اعلام می نماید.
  • استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب می تواند کمک شایانی به کشور بمنظور مقابله با بی آبی که هم اکنون دامنگیر کشور شده است، نماید.
  • در حال حاضر با توجه به فشار روز افزون اداره محیط زیست بر کارخانجات بمنظور استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب شرکتهای فعال در زمینه آب و فاضلاب از چندی پیش اقدام به طراحی این پکیجها جهت بازیافت بخشی از آب مصرفی کارخانجات صنعتی بعنوان یکی از پرمصرف ترین منابع تولیدکننده فاضلاب نمودند.
  • در ایران بعد از اجرای طرح تحول اقتصادی و کاهش تصدی گری دولت در اقتصاد، روزانه شاهد مطرح شدن بحث هایی منجمله افزایش قیمت حامل های انرژی و آب می باشیم.
  • نظر به اینکه بهای تمام شده این اقلام با قیمت فروش آنها در حال حاضر تفاوت فاحشی دارد، بکارگیری روش های بازیافت مواد جامد و سیستم های تصفیه پسابها را روز به روز مقرون به صرفه تر می نماید.

انواع فاضلاب

تقسیم بندی فاضلاب

فاضلاب از نظر منابع تولید به دو دسته زیر تقسیم میشود

  • فاضلاب بهداشتی معروف به فاضلابهای بیوشیمیایی که اجزاء تشکیل دهنده آنها عمدتاً مواد آلی تجزیه پذیر می باشند (فاضلاب تولیدی منازل مسکونی، فاضلاب مجتمع های اداری و تجاری، بیمارستانها، و …)
  • فاضلاب صنعتی معروف به فاضلابهای شیمیایی که اجزاء تشکیل دهنده آنها مواد شیمیایی تجزیه ناپذیر می باشند (فاضلاب تولیدی مراکز صنعتی و تولیدی همچون فاضلاب کارخانه لبنی و یا سایر انواع فاضلاب)

منابع تولید فاضلابهای بیوشیمیایی عمدتاً صنایع غذایی، دامداری ها، فاضلابهای انسانی، آشپزخانه و رستوران ها و . . . می باشند و منابع تولید فاضلابهای شیمیایی را عمدتاً صنایع شیمیایی، پالایشگاهها، پتروشیمی ها، صنایع نساجی، صنایع فولاد، صنایع سیمان و کاشی سازی ها و . . . تشکیل می دهند.

مشخصات فاضلاب بهداشتی (Domestic wastewater) :

خواص فاضلابهای بهداشتی یا خانگی در سطح یک کشور تقریبا یکسان و تنها غلظت آنها بسته به مقدار مصرف سرانه آب در شهرها تغییر می کند. رنگ فاضلاب خانگی نشان دهنده عمر آن است. (فاضلاب تازه : خاکستری ، فاضلاب کهنه : تیره و سیاه )

بوی فاضلاب ناشی از گازهایی است که در اثر متلاشی شدن مواد آلی بوجود می آید . بوی فاضلاب کهنه بیشتر ناشی از گاز H2S می باشد.(گاز هیدروژن سولفوره : فعالیت باکتری های بی هوازی ، گاز کربنیک : مهمترین گازی است که از کار باکتری های هوازی تولید می شود.)

فاضلاب های خانگی خالص و تازه معمولا حالتی خنثی و یا متمایل به قلیایی دارند . با شروع عمل گندیدگی درجه اسیدی فاضلاب کاهش می یابد. ( افزایش دما : افزایش سرعت عمل گندیدن)

همچنین به علت فعالیت باکتریها، درجه گرمای فاضلاب معمولا بیشتر از درجه گرمای آب در همان محیط است. مقدار مواد خارجی آن در حدود 0.1 درصد و بقیه  آنرا آب تشکیل می دهد که نزدیک به نیمی از آنرا مواد آلی و بقیه آنرا مواد معدنی تشکیل می دهد. وزن مخصوص فاضلاب  در حدود 0.99 تن بر متر مکعب است.

مشخصات فاضلاب های صنعتی (Industrial wastewater) :

خواص فاضلاب های صنعتی و پساب کارخانه ها کاملا بستگی به نوع فرآورده کارخانه دارد . بطور مثال پساب خروجی از کارخانه تولید سنگ آهن با آنالیز فاضلاب خروجی از کارخانه تولید شیر و لبنیات از زمین تا آسمان متفاوت است . در هر صورت تمامی صنایع بمنظور برخورداری از خدمات شرکتهای فنی و مهندسی بمنظور ساخت، نصب و راه نادازی سیستمهای تصفیه فاضلاب موظف هستند آنالیز فاضلاب خروجی و دبی را به تیم طراحی ارائه نمایند.

انواع پکیج تصفیه فاضلاب

همانطور که ذکر شد “پکیج تصفیه فاضلاب” سیستمی است که فضولات خروجی از جوامع کوچک را تصفیه و تبدیل به آبی روان و بی رنگ جهت استفاده مجدد می نماید. همه جوامع هم به‌ صورت جامد و هم مایع فضولات تولید می کنند. بخش مایع این فضولات، فاضلاب نامیده می شود.

در واقع فاضلاب اساسا همان آب مصرفی است که در نتیجه کاربردهای مختلف آلوده شده است. فاضلاب از 99 درصد آب تشکیل شده است و تصفیه فاضلاب مجموعه فرآیندهایی است که موجب پالایش و کاهش آلودگی فاضلاب می گردد.

پکیج تصفیه فاضلاب انسانی

پکیج تصفیه فاضلاب انسانی یک از انواع مدل های سیستم های تصفیه فاضلاب بهداشتی است که دقیقا وظیفه دارد فاضلاب آلوده، بد بو و کدر خروجی از کمپ ها، ساختمان ها و مجتمع های مسکونی را تصفیه نماید تا بتواند تائیدیه های مورد نیاز بمنظور استفاده مجدد از پساب خروجی از واحد های فوق را فراهم نماید.

جنس بدنه پکیج فاضلاب انسانی می تواند پلی اتیلن باشد و در زیر زمین دفن گردد تا کمترین جا را اشغال کند یا می تواند فلزی باشد و در بالاترین نقطه ساختمان همچون پشت بام قرار گیرد و یا کامپوزیت باشد که هم قابلیت دفنی و هم غیر دفنی را داشته باشد.

طراحی سیستم تصفیه فاضلاب انسانی وابسته به چند پارامتر اصلی است از جمله دبی فاضلابی که از ساختمان خارج می شود ، میزان بار آلودگی فاضلابی که از مجتمع ها استخراج می گردد و اینکه پساب بعد از خروج از پکیج به چه منظوری استفاده می گردد.

طراحی پکیج انسانی کاری تخصصی است که نیاز به تجربه بالا و دانش زیاد در این زمینه دارد بمنظور کمک از کارشناسان ما در طراحی ، استعلام قیمت و راهنمایی های بیشتر با شماره 02188721092 تماس بگیرید.

پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی

پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی مشتمل است بر دستگاه تصفیه فاضلاب انسانی، بیمارستانی، هتل و هر جایی که فاضلاب خروجی از آن از نوع بهداشتی باشد.

لذا می توان گفت پکیج فاضلاب انسانی یک بخش کوچک از پکیجهای فاضلاب بهداشتی است.

این پکیج همانطور که از نام آن نیز پیداست فاضلاب بهداشتی خروجی از منبع تولید کننده فاضلاب بهداشتی را به پسابی زلال، بی بو و بی رنگ بمنظور اخذ تائیدیه اداره محیط زیست، استفاده مجدد از پساب تصفیه شده و … تبدیل می نماید.

انواع پکیجهای تصفیه فاضلاب بهداشتی

  1.  پکیج فلزی بمنظور تصفیه فاضلاب بیمارستان
  2.  سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی مجتمع مسکونی
  3.  پکیج پلی اتیلن یا فلزی تصفیه فاضلاب کارخانجات صنعتی
  4.  پکیج فلزی تصفیه فاضلاب بهداشتی و صنعتی کارواش
  5.  سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی کشتارگاه
  6.  پکیج فاضلاب انسانی کمپ کارگری
  7. پکیج فاضلاب بهداشتی و صنعتی پالایشگاه
  8.  سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی هتل

* یکی از مهمترین موارد استفاده از آب خروجی پکیج تصفیه فاضلاب , تامین آب فلاش تانک ها , تامین آب و آبیاری فضای سبز هتل , آپارتمانها و بیمارستان ها و … میباشد .

پکیجهای تصفیه فاضلاب بهداشتی در واقع سیستم کامل با ابعاد کوچکتر است که شامل تمامی واحدهای فرآیندی می باشد.

ترکیبات فاضلاب بهداشتی تقریبا مشخص است و میزان آلایندگی (BOD5) نهایتا به عدد 250PPM نخواهد رسید لیکن سطح آلایندگی پساب تصفیه شده خروجی تا 28PPM قابل کاهش است که در این حالت از پساب خروجی از پکیج تصفیه فاضلاب می توان بمنظور شستشوی محوطه و ماشین آلات نیز استفاده نمود.

واحدهای مورد استفاده در طراحی انواع پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی وجود ندارد لیکن مثلا در آشپزخانه باید قبل از ورود پساب به دستگاه از چربیگیر استفاده نمود.

طراحی پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی

شاید بتوان گفت امروزه مقرون بصرفه ترین و بهترین روش تصفیه فاضلاب های بهداشتی و انسانی در جوامع کوچک ، مجتمع های مسکونی ، شهرک ها و ….. استفاده از پکیج های پیش ساخته می باشد.

انواع فرآیندهای مورد استفاده در ساخت و تولید پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی و انسانی عبارتند از :

  1. لجن فعال هوادهی گسترده (EAAS)
  2. لجن فعال رشد چسبیده با بستر ثابت (IFAS)
  3. لجن فعال رشد چسبیده با بستر معلق (MBBR)
  4. پکیج تصفیه فاضلاب بهداشتی به روش اصلاح شده لادزاک-اتینگر با حذف نیترات (MLE)
  5. سیستم تصفیه پساب بهداشتی به روش تلفیقی بیهوازی-انوکسیک-هوازی (A2O)
  6. روش بیولوژیکی با راکتور ممبران (MBR)

روش لجن فعال هوادهی گسترده (EAAS)

یکی از متداول ترین فرایندهای مورد استفاده در پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی-انسانی، استفاده از فرآیند لجن فعال هوادهی گسترده (EAAS) می باشد.

در این روش با افزایش زمان ماند لجن در سیستم، سعی بر این است تا میزان لجن مازاد فرآیند به حداقل برسد.

ار آنجایی که در جوامع کوچک اپراتوری و کنترل فرآیند و هزینه های جانبی نگهداری و بهره برداری پکیج تصفیه فاضلاب بسیار حائز اهمیت می باشد، استفاده از فرآیند هوادهی گسترده بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

در صورت طراحی صحیح پکیج تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال با هوادهی گسترده راندمان حذف 90-95 درصدی آلاینده ها، کاهش قابل توجه حجم لجن تولیدی، شوک پذیری نسبت به مواد آلی و سمی و هیدرولیکی و … باعث استفاده از این فرآیند در بیشتر پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی-انسانی مجتمع های مسکونی، هتل ها، رستوران ها و … شده است.

روش لجن فعال رشد چسبیده با بستر ثابت (IFAS)

نوع فرآیند در این نوع طراحی پکیج ها مشابه هوادهی گسترده می باشد، با این تفاوت که جهت کاهش حجم مخازن از پکینگ مدیای ثابت در مخازن هوادهی استفاده می شود.

استفاده از پکینگ مدیا علاوه بر کاهش حجم و به تبع کاهش هزینه ساخت مزایای دیگری مانند کاهش فرار لجن از مخطن هوادهی و افزایش راندمان و شوک پذیری درمقابل مواد سمی شده است. تا جایی که شاهد آن هستیم که در پکیج های تصفیه فاضلاب بیمارستانی با بارآلی بیشتر از بهداشتی انسانی، استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب لجن فعال رشد چسبیده با بستر ثابت IFAS بسیار رایج می باشد.

روش لجن فعال رشد چسبیده با بستر معلق (EAAS)

در طراحی این فرآیند نیز همانند فرآیند رشد چسبیده با بستر ثابت، از پکینگ مدیا در حوض هوادهی استفاده می شود.

با این تفاوت که در این فرآیند از مدیای معلق با سطح ویژه بالای 500 متر مکعب در متر مربع جهت افزایش سطح تماس لجن فعال با فاضلاب و افزایش بهره وری و کاهش بیشتر فضای اشغالی استفاده می شود. نکته قابل توجه در این فرآیند افزایش قابل توجه فرآیند نیتریفیکاسیون و کاهش پدیده رایزینگ در حوض ته نشینی و درنتیجه افزایش راندمان تصفیه می باشد.

روش اصلاح شده لادزاک-اتینگر با حذف نیترات (MLE)

در هیچ کدام از فرآیند های فوق حذف نیترات مدنظر نمی باشد و تمرکز فرآیند برروی کاهش بارآلی BOD و مواد معلق TSS فاضلاب می باشد.

در روش اصلاح شده لادزاک اتینگر با استفاده از واحد آنوکسیک (غیر هوازی) قبل از واحد هوادهی و برگشت داخلی فاضلاب از واحد هوادهی، باعث فرآیند دنیتریفیکاسیون و کاهش قابل توجه نیترات در پساب خروجی می باشیم.

از آن جایی که غلظت بالای 50 میلی گرم در لیتر نیترات در نوزادان زیر 3 ماه باعث برخی مشکلات و بیماری متهموگلوبین و مشکلات دیگری در زنان باردار و سالمندان می شود و همچنین تولید زیاد جلبک و مشکلات دیگر، اخیرا پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی به روش اصلاح شده لادزاک اتینگر MLE بسیار موردتوجه قرار گرفته است.

روش تلفیقی بیهوازی-انوکسیک-هوازی (A2O)

در این روش طراحی پکیج تصفیه فاضلاب تاکنون برمبنای استاندارد خروجی آبیاری کشاورزی و فضای سبز سازمان بهداشت و حفاظت محیط زیست ایران می باشد ، اما در مواردی که هدف تخلیه فاضلاب در آبهای سطحی و چاه های جاذب است ، نیاز به حذف نیترات و فسفات فاضلاب جهت جلوگیری از آلودگی منابع آب زیرزمینی و مرگ و میر آبزیان در آب های سطحی و تغییرات اکوسیستم به جهت رشد جلبک ها و پدیده یوتریفیکاسیون ، استفاده از پکیج های تصفیه فاضلاب به روش تلفیقی بیهوازی-انوکسیک-هوازی الزامی می باشد.

روش بیولوژیکی با راکتور ممبران (MBR)

در سال های اخیر و با ورود ممبران ها به صنعت تصفیه آب و فاضلاب شاهد روش های جدیدتری مطابق با تکنولوژی روز دنیا در پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی می باشیم.

با توجه به قیمت نسبتا بالاتر ممبران های اولترا فیلتر سرامیکی تنها درصورتی که استاندارد خروجی سخت گیرانه تری مانند فلاش تانک و یا سیستم اتفاء حریق و راندمان حذف بالای 99 درصدی مدنظر باشد، طراحان سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی به سمت استفاده از این فرآیند می روند.

انواع پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی از لحاظ جنس بدنه :

پکیج های تصفیه فاضلاب بهداشتی در تقسیم بندی های دیگری با توجه به جنس بدنه به پلی اتیلنی ، کربن استیل با پوشش اپوکسی، کامپوزیتی مدولار و استنلس استیل تقسیم بندی می شوند که با توجه به شرایط محلی و جغرافیایی و نوع نصب (دفنی، غیر دفنی) انتخاب می شوند.

نکته نهایی اینکه بمنظور طراحی سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی قاعدتا شما نیاز به دانش و تجربه کافی در این زمینه دارید.

پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی

پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی یکی از انواع سازه های مورد استفاده در ساخت تصفیه خانه ها و سیستم های تصفیه پساب ها می باشد که تمامی تجهیزات درون یک مخزن دوجداره کاروگیت چیدمان شده است. قطر این دستگاه اصولا می باید نزدیک به 3 متر باشد تا هوادهی در تممی فضای پکیج بصورت کامل انجام پذیرد. چیدمان دیفیوزر درون پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی نیاز به نقشه دقیق دارد که توسط شرکت های طراحی پکیج به این شرکت ارائه می گردد.

همانطور که ذکر شد در صورت درخواست، این شرکت قادر به استفاده از مواد پلی اتیلن دوجداره و فایبرگلاس در ساخت مخازن “پکیج تصفیه فاضلاب” می باشد.

با پیشرفت تکنولوژی و تاثیر این پیشرفت در تمامی زوایای زندگی انسان هر روز می بایست منتظر نوآوری های بشریت بود.

در زمینه پکیج های تصفیه فاضلاب نیز با ورود مخازن دوجداره با قطر های بیش از 2.5 متر زمینه فرار از معایب بسیار پکیج های فلزی فراهم شد. شاید از بزرگترین ایرادات سیستم های فلزی آماده و پیش ساخته بتوان تخریب زود هنگام بدنه و لوله کشی های آنها را نام برد که در سمتی دیگر با مزایای بسیار زیاد پلی اتیلن نتوانست رقابت کند و تا حد زیادی بازار را به رقیب خود باخت.

مزایای پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی

  • بدون مشکلات انتشار بو
  • عدم نیاز به بتن و مصالح بنایی
  • قابلیت جابجایی و انتقال سریع و کم هزینه
  • فضای کم اشغالی بدلیل مدفون بودن درون خاک
  • تمرکز واحد های مورد نیاز یک سیستم تصفیه در کنار یکدیگر
  • قابلیت طراحی پکیج پلی اتیلنی تا ظرفیت 1200 متر مکعب در شبانه روز
  • راندمان بسيار بالا در تصفيه فاضلاب بدلیل نگهداری دمای حاصل از فعالیت باکتریها درون مخازن
  • قابليت حمل و جابجايي پكيج حتي پس از نصب و راه‌اندازي جهت استفاده در سایر پروژه ها
  • سرعت بالا در ساخت ، نصب و حداقل زمان جهت ساخت و راه اندازی پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی
  • هزینه پایین و عمر بالای پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی ( بیش از 50 سال )
  • بهره‌ برداري و نگهداري ساده و کم هزینه و عدم نیاز به انجام هزینه های سند بلاست و رنگ آمیزی نمونه پلی اتیلنی در مقایسه با پکیج پیش ساخته تصفیه فاضلاب فلزی.
  • بهترین انتخاب برای مناطق با شرایط محیطی مرطوب – خورنده همچون جنوب و شمال کشور
  • امکان انتخاب مقطع پکیج بصورت دایره ای و یا مربع – مستطیل با توجه به نیاز طراحی پروژه و در نظر گرفتن محدودیتهای جانمایی پروژه
  • سبک بودن وزن پکیج تصفیه فاضلاب پلی اتیلنی

پکیج تصفیه فاضلاب خاکستری

به دستگاهی که بواسطه استفاده از آن به کارفرما کمک می شود با انجام فرآیندهایی بیهوازی و در ادامه هوازی از فاضلاب خاکستری آب قابل بازیافت جهت مصارف خاص و آبیاری درختان و شستشوی محوطه استحصال گردد پکیج تصفیه فاضلاب خاکستری می گویند.

مفهوم فاضلاب خاکستری

فاضلاب حاصل از حمام خانگی ، لباسشویی ها و محل های خروجی آشپزخانه را فاضلاب خاکستری می نامند. آمارها می گوید حدود 30 تا 50 درصد فاضلاب که به مجرای فاضلاب تخلیه می شود از فاضلاب خاکستری تشکیل شده است.

بنابراین با بازیافت آن می توان بار زیرساخت را به میزان قابل توجهی کاهش داد . به طور معمول ، آب خاکستری ممکن است با طیف گسترده ای از مواد غیر محلول و محلول مانند مواد شوینده ، خاک ، پارچه ، موی انسان ، بزاق ، پوست و سایر ناخالصی ها آلوده شود.

بسته به اینکه آیا این مواد یک آلاینده آلی یا معدنی ، ذره ای یا میکروبی  و مواد ضدعفونی کننده یا مواد شوینده است، پکیجهای تصفیه فاضلاب خاکستری مناسب مورد نیاز است.

لازم به ذکر است که تصفیه فاضلاب خاکستری وقتی که با آب سیاه مخلوط شود (فاضلاب حاصل از توالت) بسیار دشوار می شود زیرا سطح آلودگی بسیار بالا می رود.

سیستم تصفیه فاضلاب خاکستری باید در هر مرکز خانگی و تجاری نصب شود تا بار کمتری در سیستم فاضلاب عمومی وارد شود. این کارآیی سیستمهای شهرداری را افزایش داده و سلامت عمومی را بهبود می بخشد.

واحدهای سیستم تصفیه فاضلاب خاکستری

نقطه جمع آوری

این نقطه شروع سیستم تصفیه است که در آن آب جمع می شود. مهم است که نقاط جمع آوری به درستی حفظ شوند.

غربالگری هوازی (Aerobic screening)

این فرایند جهت از بین بردن مواد نامحلول از فاضلاب است. این فرآیند به طور موثری مواد را به بقایای تقریبا ناچیز که در سیستم فاضلاب عمومی تخلیه می شود، کاهش می دهد. باقی مانده آب خاکستری به مرحله دوم می رسد.

تصفیه بیولوژیکی (Biological treatment plant)

این فرآیند هوا به داخل آب جاری می شود تا باکتری ها بتوانند ناخالصی ها را تا حد زیادی مصرف کنند. برای دستیابی به حداکثر میزان متابولیزه ، غلظت پایدار زیست توده در محفظه نگهداری می شود. در نتیجه ، تقریباً تمام زباله های ورودی تمیز می شوند و مقدار باقی مانده نیز به حداقل می رسد. به طور معمول ، 99.9٪ از آب قابل استفاده مجدد است که سطح کارایی بسیار بالایی دارد.

اولترافیلتراسیون

غشاهای ویژه با منافذ میکروسکوپی، از باکتری ها، ویروس ها و ذرات جلوگیری می کنند. این فرآیند اولترافیلتراسیون نامیده می شود. غشاها باید بطور مرتب با هواشویی تمیز شوند تا حداکثر اطمینان حاصل شود.

ضد عفونی با روش UV

لامپ های ماوراء بنفش برای محافظت بیشتر در برابر پاتوژن استفاده می شود. این به عنوان یک مانع اضافی عمل می کند.

کلرزنی یا ازن زنی

در سیستم بازیابی و ذخیره سازی کلر به آب اضافه می شود. این عمل ناخالصی ها را با مولکول های آب یونیزه کننده از بین می برد.

ذخیره آب تصفیه شده

آب تمیز تصفیه شده در واحد ذخیره سازی نگهداری می شود تا از آن در چندین کاربرد استفاده شود. شستشوی توالت ، آبیاری سطحی و ماشینهای شستشوی عمومی چند نمونه است.

اهمیت تصفیه پساب خاکستری

  • از آنجا که آب تصفیه شده در چندین کاربرد قابل استفاده است ، باعث کاهش مصرف آب شیرین می شود. بنابراین ، موجب صرفه جویی در منابع عمومی می شود.
  • این کار بار مخازن سپتیک یا سیستم فاضلاب عمومی را کاهش می دهد.
  • طول عمر مخازن سپتیک را افزایش می دهد.
  • کاهش جریان آب در سیستم زهکشی باعث اثربخشی بهتر سیستم می شود.
  • استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب خاکستری همچنین باعث کاهش هزینه تولید می شود.
  • کاهش جریان آب باعث کاهش بار شبکه پمپاژ و تصفیه خونه های شرکت های شهرداری می شود.
  • در صورت کاهش جریان آب آلوده در سیستم ، تأثیرات زیست محیطی کاهش می یابد.

مراحل مختلف تصفیه پساب درون پکیج فاضلاب

مراحل مختلف تصفیه فاضلاب شامل اقدامات زیر است :

  1. تصفیه فیزیکی فاضلاب
  2. تصفیه بیولوژیکی پساب
  3. تصفیه شیمیایی

تصفیه فاضلاب فیزیکی

در روش تصفیه فیزیکی فاضلاب، مواد معلق و قابل جداشدن از فاضلاب خام جدا خواهد شد. این مراحل شامل آشغالگیری، ته نشینی اولیه، تجمع ذرات، صاف کردن و سرند کردن از جریان های تصفیه فیزیکی فاضلاب است. به جز روش آخر، این جریان های فیزیکی برای جداسازی آلاینده ها متناسب با اندازه ی آن ها می باشد.

ذرات ریز کلوئیدی کمتر از یک میکرون با روش های مختلف تجمع می یابند تا بزرگتر شده و به سهولت بوسیله ی ته نشینی و یا صاف کردن از فاضلاب جدا می شوند. در جریان زلال سازی فاضلاب، مواد معدنی محلول فقط کاهش کمی می یابد. جذب توسط کربن فعال یکی از جریانهای معمولی زلال سازی است.

هنگامی که با کربن فعال تماس می یابد ، آلاینده های آلی جذب سطح ذرات کربن می شوند. بعد از تکمیل ظرفیت جذب نیز، کربن احیا شده و دوباره مورد استفاده قرار می گیرد.

پکیج تصفیه فاضلاب بیولوژیکی

تصفیه بیولوژیکی پسابها، به دو روش هوازی و بی هوازی انجام می گیرد. چون مواد آلی موجود در فاضلاب منبع غذایی میکروارگانیسم ها هستند، تماس فاضلاب با تعداد زیادی میکروارگانیسم اساس جریانهای تصفیه بیولژیکی است تا آلاینده ها در زمان کوتاهی از فاضلاب حذف شود. شرایط محیطی در هنگام تصفیه بیولوژیکی مانند وجود اکسیژن کافی ، مواد غذایی معدنی، درجه قلیاییت محیط و حرارت باید در حدی نگهداشته شود تا رشد میکروبها درون پکیج تصفیه فاضلاب به خوبی انجام گیرد.

پکیج تصفیه فاضلاب هوازی

تصفیه فاضلاب هوازی بعنوان تصفیه فاضلاب پیشرفته حتما مشتمل بر تصفیه پساب بیهوازی نیز می باشد .

در روش لجن فعال، فاضلاب با مقدار زیادی باکتری هوازی در یک تانک برای چندین ساعت نگه داشته شده و اکسیژن کافی برای مخلوط توسط روش های هوادهی فاضلاب، تامین می نمایند تا شرایط هوازی به وجود آید.

باکتری، آلوده کننده های آلی را به دی اکسید کربن و آب متابولیزه کرده و ضمنا مقادیر قابل توجهی باکتری سنتز می نمایند. سپس مدتی مخلوط فاضلاب و میکروارگانیسم ها درون پکیج تصفیه فاضلاب در یک تانک ته نشینی قرار می گیرد تا باکتری ها ته نشین و دوباره به تانک تصفیه برگردانده شوند و پساب فاضلاب نیز از تانک خارج گردد.

در جریانهای تصفیه بیولوژیکی هوازی از تغییر و تبدیلات پیچیده میکروبی برای تبدیل آلاینده های آلی به اسید استیک و سپس متان که میتواند به مصرف سوخت برسد استفاده می شود.

در تصفیه بی هوازی، باکتری های متان زا یا بی هوازی به آهستگی رشد کرده و نسبت به باکتری های هوازی به شرایط محیطی حساس تر هستند ، از این رو طراحی درست تصفیه بیهوازی، نیاز به تخصص و دانش بیشتری دارد.

روش های متداول تصفیه فاضلاب با استفاده از لجن فعال

  •  روش هوادهی گسترده EAAS (Extended Aeration Activated Sludge)
  •  روش راکتورهای ناپیوسته متوالی SBR (Sequencing batch Reactor)
  • روش رشد چسبیده IFAS (Integrated Fixed-Film Activated Sludge)

تصفیه فاضلاب بی هوازی

در تصفیه بیهوازی اصولا از پکیج تصفیه فاضلاب UABR استفاده می شود و در نهایت به یک رآکتور بی هوازی ختم می شود ولی در تصفیه هوازی با استفاده از سیستم های هوادهی به باکتریهای هوازی این باکتری ها را رشد می دهند و جلوی خودخوری باکتری ها گرفته می شود این عمل از ایجاد بوی بد در تصفیه فاضلاب هوازی جلوگیری می کند.

همچنین در تصفیه فاضلاب هوازی با استفاده از منعقدکننده هایی همچون آلوم و ته نشینی تمامی ذرات معلق موجود در آب، به آبی با رنگ شفاف خواهید رسید .

بعد از جدا شدن آلاینده های آلی، باکتریها از فاضلاب جدا شده و به حوضچه تصفیه باز گردانده می شوند و آب تصفیه شده در مخزن نگهداری پساب، ذخیره گردد.

تصفیه بی هوازی فاضلاب دو مزیت دارد

  • نیاز به انرژی کمتری داشته و با تولید گاز متان، بخشی از هزینه های تولید تصفیه خانه را جبران می نماید.
  • توده میکروبی حاصل از سیستم تصفیه بی هوازی تقریبا 10% توده میکروبی حاصل از سیستم هوازی است.

خروج ازت زیستی آلی از پکیج تصفیه فاضلاب در این روش تصفیه نیز به وسیله تغییر و تبدیل باکتری ها انجام می گیرد. ازت آلی به آمونیاک تبدیل می شود و سپس تعدادی از ارگانیسمهای هوازی آمونیاک را به نیتریت متابولیزه کرده و سر انجام به نیترات ابدیل می کند. آمونیاک و نیترات به عنوان منابع انرژی این دسته باکتری ها هستند. سپس این نیترات با باکتری هایی که فعالند یک منبع انرژی آلی را در غیاب O2 متابولیزه می کنند تماس یابد، نیترات به وسیله میکروبها به گاز ازت تبدیل می شود و چون در آب کاملا نامحلول است به آسانی از آب خارج می شود.

مراحل تصفیه فاضلاب بی هوازی

1- هیدرولیز 2- اسیدی شدن 3- تولید متان

هیدرولیز

در اولین مرحله تجزیه، مواد معلق فاضلاب به مواد محلول تبدیل می‌شود. مرحله هیدرولیز که مهم‌ترین مرحله تصفیه بی‌هوازی است 5 تا 15 روز طول می‌کشد و اصولاً خیلی کند ادامه خواهد یافت. در این مرحله تصفیه، مواد پیچیده آلی شکسته شده و به مواد آلی محلول تبدیل می‌شوند که شامل هیدرولیز بیوپلیمرها نظیر پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها، چربی و روغن می‌باشد.

اسیدی شدن و تولید استات

مرحله اسیدی شدن شامل فرمانتاسیون اسیدهای آمینه و قند و تولید هیدروژن، استات، اسیدهای چرب فرار با زنجیره کوتاه و الکل. در این مرحله از تجزیه بی‌هوازی ممکن است اسیدهای چرب با زنجیر طویل نیز به وجود آید. همچنین استات سازی نیز صورت می‌پذیرد که در آن کلیه محصولات حاصل از دو مرحله 1 و همین مرحله به استات تبدیل می‌شود.
در این مرحله هضم بی هوازی یا تصفیه بی‌هوازی اعمال توأم اسیدی شدن و تولید استات است که در اثر آن مواد آلی ساده حاصل از مرحله هیدرولیز به اسیدی‌های چرب فرار و احتمالاً اسید استیک و سرکه تبدیل خواهند شد.
این مرحله در پکیج تصفیه فاضلاب بی‌هوازی گاهی به ترش شدن تعبیر شده و اسیدهای آلی حاصل از آن نوع، COD هستند که باکتری‌های مولد متان آن‌ها را مورداستفاده قرار می‌دهند و حاصل این عمل تولید متان است.
مصرف این اسیدها اکسیژن موردنیاز کاهش خواهد یافت. درحالی ‌که در محیط مقادیر قابل ‌توجهی گازکربنیک وجود دارد میزان اکسیژن مورد نیاز کاملاً حذف نخواهد گردید. با پیدایش اسیدهای چرب فرار قطعاً PH محیط پائین آمده و زمان مربوط به انجام مرحله دوم تصفیه بی‌هوازی به کیفیت فاضلاب مربوط است. اگر در فاضلاب قندهای ساده موجود باشد این مرحله به ‌سرعت انجام خواهد گردید و اگر محتوی پروتئین و مواد آلی پیچیده باشد انجام دومین مرحله تصفیه بی‌هوازی به زمان نیاز خواهد داشت.

تولید متان

سومین مرحله تولید متان که در آن از استات و ترکیب (H2, Co2) گاز متان تولید می‌گردد و مواد مولد COD به متان تبدیل می‌شوند. در این مرحله بهره‌بردار باید نظارت دائم بر PH، حرارت، مواد سمی موجود در سیستم و مواد مغذی داشته باشد. در اکثر راکتورهای بی‌هوازی این مرحله حدود 5 ساعت به طول خواهد انجامید. در صورت بالا بودن غلظت سولفات در فاضلاب هنگام تصفیه بی‌هوازی امکان احیای سولفات به S H2 نیز وجود خواهد داشت.

مزایای استفاده از پکیج تصفیه فاضلاب بی هوازی

عدم نیاز به قطعات الکترومکانیکال
عدم نیاز به سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه
انطباق کامل با الزامات و ضوابط محیط‌زیست
حذف عملیات گسترده ساختمانی و تأسیساتی
امکان ایجاد فضای سبز در قسمت بالای سیستم تصفیه فاضلاب بی‌هوازی که در داخل زمین قرارگرفته است
اقتصادی بودن این سیستم نسبت به سایر سیستم تصفیه فاضلاب

روشهای تصفیه فاضلاب بی هوازی

روشهای UASB ، FBR ، UAFB نمونه‌هایی از سیستم های بی‌هوازی تصفیه فاضلاب هستند.

لازم به ذکر است که در سپتیک تانک ها به سبب عدم وجود اکسیژن محلول کافی فرآیندهای بی‌هوازی بیولوژیکی غالب هستند.

روش راکتور بی هوازی رشد چسبیده (UASB)

این سیستم با جریانی روبه بالا نوعی سیستم تصفیه بی‌هوازی فاضلاب یا راکتور بی‌هوازی است که قادر است باراندمان نزدیک به 80% فاضلاب‌های صنعتی با آلودگی شیمیایی بسیار بالا فلزات سنگین و مواد سمی را کاهش داده و فاضلابی مناسب جهت ورود به سیستم‌های هوازی را مهیا سازد. در این روش بدون حضور اکسیژن و با کمک باکتری‌های بیماری زا بی‌هوازی فاضلاب را تصفیه می‌کنند.

این باکتری‌ها با تبدیل مواد آلی و آلوده ‌کننده به گاز متان (که قابل‌مصرف در تولید انرژی می‌باشد) نه‌تنها به انرژی برای فعالیت‌های خود در تصفیه فاضلاب نیاز ندارد بلکه قادر به تولید مقادیر قابل ‌توجهی انرژی نیز هستند.

راکتور تصفیه بی‌هوازی با رشد چسبیده (UAFB)

این روش از رایج‌ترین فرآیندهای بی‌هوازی رشد معلق در تصفیه فاضلاب هست. راکتور تصفیه بی هوازی با رشد چسبیده راکتور تصفیه بی هوازی با رشد چسبیده

در راکتورهای پیش‌تصفیه بی‌هوازی UAFB آکنده‌هایی از جنس پلاستیک به طرز خاص طراحی و ساخته‌شده و به‌صورت صفحات ماتریسی در داخل راکتور تعبیه می‌گردد. این ماتریس‌ها بستر مناسبی را برای رشد و تکثیر میکرو ارگانیزم‌ها که معمولاً به‌صورت بیوفیلم یا غشاء بیولوژیکی رشدی کمتر ایجاد می‌نماید. رشد این بیوفیلم‌ها (غشاء بیولوژیکی) معمولاً بسیار سریع می‌باشد. مزایا :ی این نوع پکیج تصفیه فاضلاب عبارتند از :

  1. تولید لجن این سیستم (UAFB) اندک است
  2. در فرآیند پیش‌تصفیه UAFB از هیچ‌گونه مواد افزودنی استفاده ‌نشده و حتی بواسطه تولید گاز متان این روش می‌تواند انرژی ‌زا هم باشد.
  3. سیستم پیش‌تصفیه UAFB نسبت به سیستم‌های قدیمی و متعارف بی‌هوازی به فضای کمتری نیاز دارد.

پکیج تصفیه فاضلاب راکتور بی هوازی رشد ثابت (FBR)

راکتور بی‌هوازی رشد ثابت با بسترسیال (FBR) ازنظر طرح فیزیكی مشابه راكتور بستر انبساط یافته با جریان روبه بالا می‌باشد. اندازه دانه ‌بندی بستر مشابه راكتور با بستر انبساط یافته است ؛ برگشت پساب خروجی برای فراهم كردن سرعت كافی روبه بالا مورد استفده قرار می‌گیرد . از فرآیندهای FBR بیهوازی برای تصفیه جریان‌های مواد زائد صنعتی خطرناک مورداستفاده قرارگرفته است.

راكتور بافل دار بی هوازی (Anaerobic Baffled Reactor)

یکی دیگر از روش‌های بی‌هوازی تصفیه فاضلاب استفاده از راکتورهای بی‌هوازی بافل دار می‌باشد. از مهم‌ترین ویژگی این روش سرعت ‌بالای تصفیه آن است.

به دلیل ویژگی‌های هیدرولیکی خاص این نوع راکتور، زمان‌ ماند جامدات در راکتور (SRT) بیشتر از زمان‌ماند هیدرولیکی (HRT) آن است به‌عبارت‌دیگر ویژگی خاص هیدرولیکی سامانه باعث جداسازی زمان‌ماند هیدرولیکی و زمان‌ماند جامدات شده و به این طریق تصفیه مناسب فاضلاب در زمان‌ماند کم‌حاصل می‌گردد.

روش تصفیه بدین ترتیب است که آن فاضلاب با عبور از میان تعدادی اتاقک به‌صورت پایین‌رونده و بالارونده، تصفیه می‌گردد. هر اتاقک از دو بخش پایین‌رونده و بالارونده تشکیل‌شده که معمولاً حجم و عرض بخش بالارونده 3 برابر بخش پایین ‌رونده منظور می‌گردد.
به دلیل تقسیم این راکتور به اتاقک‌های مجزا، سامانه توانایی زیادی در مقابله با شوک‌های آلی و هیدرولیکی دارد و می‌توان گفت حساسیت این سیستم به تغییرات بسیار کمتر از دیگر پکیج‌های بی‌هوازی مشابه است.
راكتوربافل دار بی هوازی راكتوربافل دار بی هوازی

مزایای پکیج تصفیه فاضلاب بی‌هوازی ABR

بهبود فرایند تصفیه با عملکرد مرحله‌ای
راندمان بالا برای فاضلاب‌های صنعتی
عدم نیاز به انرژی
زمان‌ ماند هیدرولیکی کم و زمان ‌ماند مواد جامد بالا
مقاوم در برابر شوک‌های هیدرولیکی و کیفیتی
راه بری ساده و عدم نیاز به سیستم جمع اویی گاز پیچیده

پکیج تصفیه فاضلاب شیمیایی

تصفیه شیمیایی فاضلاب ها در چندین دهه پیش مورد توجه قرار گرفت ولی به علت هزینه زیاد استفاده چندانی نداشت. ولی با تکامل بیشتر استاندارد فاضلاب خروجی اغلب تصفیه شیمیایی در مقطع کنونی امری واجب شده است. یکی از مرسوم ترین روش های تصفیه شیمیایی فاضلاب، استفاده از سیستم تزریق کلر و یا تزریق ازن جهت ضدعفونی و گندزدایی می باشد.

همچنین بطور کلی، به استثنا ضد عفونی کردن در تصفیه شیمیایی فاضلاب ها از منعقد کننده هایی مانند آهک، آلوم، نمکهای فریک یا پلی الکترولیتهای مصنوعی استفاده می شود که باعث ایجاد شرایطی برای چسبیدن ذرات بزرگتر شده که این ذرات پس از تبدیل شدن به لخته های بزرگتر، به آسانی ته نشین میشوند.

همانطور که ذکر شد روش های تصفیه فاضلاب به سه دسته کلی تصفیه فاضلاب فیزیکی شامل آشغالگیر، دانه گیر، ته نشینی، فیلتراسیون و … ، تصفیه فاضلاب شیمیایی شامل انعقاد، لخته سازی، کلر زنی و … و تصفیه فاضلاب بیولوژیکی شامل بیهوازی، انوکسیک، هوادهی گسترده (EAAS)، MBBR، IFAS، A2O، SBR، MBR، RBC و … تقسیم بندی می شوند.

در ادامه به تشریح تجهیزات مختلفی که در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب اعم از هوازی و یا بی هوازی مورد استفاده قرار می گیرد می پردازیم .

تجهیزات مورد استفاده در سیستمهای تصفیه فاضلاب شیمیایی

آشغالگیر

آشغالگیری یکی از فرایندهای تصفیه فیزیکی می باشد که جهت حذف مواد درشت شناور موجود در فاضلاب استفاده می شود.که عدم حذف آنها باعث بروز مشکلاتی در تجهیزات مکانیکی تصفیه¬خانه و پکیج تصفیه فاضلاب می شود.

هوادهی

هوادهی فاضلاب فرایند اضافه کردن هوا به فاضلاب است تا تخریب زیستی هوازی اجزای آلاینده را فراهم کند. این بخشی جدایی ناپذیر در اکثر سیستم های تصفیه فاضلاب بیولوژیکی است.

برخلاف تصفیه شیمیایی که از مواد شیمیایی برای واکنش و تثبیت آلاینده ها در جریان فاضلاب استفاده می کند ، تصفیه بیولوژیکی از میکروارگانیسم هایی که بطور طبیعی در فاضلاب ها وجود دارند برای تخریب آلاینده های فاضلاب استفاده می کند.

 بلوئر هوا

هوادهی مناسب و انتخاب هواده یا دمنده (بلوئر) دو مورد از مهمترین ملاحظات در یک فاضلاب است.

مصرف انرژی هوادهی در سیستم تصفیه فاضلاب به طور معمول 60٪ از کل مصرف برق را مصرف می کند. دمنده ها می توانند برخی از نیازهای انرژی را جبران کنند.

اجزای اصلی بلوئر هوادهی

• دمنده یا فوتر بلوئر پکیج تصفیه فاضلاب
• موتور یا تولید کننده هوای بلوئر
• اجزاء درایو
• فیلترهای هوا
• خاموش کننده ها
• لوله کشی
• مخازن
• شیرآلات و اتصالات
• گیج و سوییچ
• کنترل ها و ابزارها
• مبدل های حرارتی

پمپ لجن کش

لجن کش ها از گروه الکتروپمپ های مستغرق سانتریفیوژ بوده و به منظور انتقال فاضلاب خانگی و صنعتی، پمپاژ سیالات همراه با ذرات جامد و معلق استفاده مي شود.

در بخش پمپاژ لجن فعال برگشتی باید از لجن ته نشین شده انتهای مخزن ته نشینی، با خط برگشت لجن، به ابتدای حوض هوادهی جهت تغذیه بخش هوادهی، لجن فعال تزریق کرد.

مخزن ذخیره لجن مازاد سیستم، لجن مازاد تولید شده در بخش ته نشینی را در خود ذخیره می نماید.

کلریناسیون و گندزدایی پساب

هدف از کلریناسیون فاضلاب یا پساب تصفیه شده از بین بردن کلیه عوامل بیماریزا در آنها و جلوگیری از ورود آنها به محیط زیست می باشد که علاوه بر از بین بردن کلی فرمها، سایر انواع میکروارگانیزم های موجود در آن نیز غیر فعال خواهند شد.

مخزن نگهداری و ذخیره پساب

پساب خروجی شفاف شده، بعد از تصفیه در مخزن از جنس پلی اتیلن دوجداره نوع اسپیرال دفنی نگهداری و ذخیره می شود.

تجهیزات کنترل و برق پکیج تصفیه فاضلاب

یک تابلو برق مسئوليت توزيع انرژي مورد نياز اجزاء مختلف سيستم تصفیه فاضلاب را بعهده دارد. كنترل كليه قسمتهاي تصفيه خانه به وسیله این تابلو برق انجام خواهد شد

مزایای پکیج تصفیه فاضلاب انسانی

  • سهولت در حمل و نقل بواسطه پرتابل بودن
  • عدم نیاز به اپراتور حرفه ای بدین مفهوم که “پکیج تصفیه فاضلاب” این شرکت طوری طراحی شده است که تماما بصورت اتوماتیک عملیات خود را انجام می دهد و کاربر یا اپراتور صرفا وظیفه دارد به صدای پمپ ها و بلوئر توجه کند که بدلیل نوسانات برق دچار اشکال نگردد.
  • تجهیزات ساده و راهبردی آسان
  • کاهش BOD و COD تا 90 %
  • بدلیل استفاده از ایستگاه پمپاژ، دبی ورودی به پکیج تصفیه فاضلاب پیوسته بوده و این موضوع موجب سهولت در آبگیری و مدیریت لجن پکیج گردیده است.
  • هزینه نصب و راه اندازی بسیار پایین
  • کمترین استفاده از مواد شیمیایی مصرفی بواسطه بالا بردن زمان هوادهی و طراحی بهینه پکیج تصفیه فاضلاب
  • کاهش سطح زمین مورد نیاز از طریق استفاده از نوین ترین روش های تصفیه فاضلاب کشف شده در سراسر جهان
  • کاهش تعداد واحدهای فرآیندی
  • کاهش آرسنیک و ترکیبات فنلی تا 80 %
  • کاهش بار میکروبی و مواد جامد معلق تا 99 %
  • قابلیت افزایش ظرفیت بر اساس نیاز مشتری و توسعه
  • نیاز به حداقل فضای ممکن جهت نصب و راه اندازی
  • کاهش روغن و چربی کدورت آب و فلزات سنگین تا 95 %.
  • کاهش هزینه های بهره برداری و هزینه های جاری سیستم تصفیه
  • کم ترین مشکلات بهره برداری در مقایسه با روش های شیمیایی و بیولوژیکی

قیمت پکیج تصفیه فاضلاب

قیمت پکیج تصفیه فاضلاب به پارامترهای زیر وابسته است :

  • کیفیت و نوع فاضلاب ورودی به سیستم
  • استاندارد مورد نظر کارفرما
  • دبی فاضلاب تولیدی توسط منبع تولید فاضلاب
  • رطوبت محل
  • دفنی یا غیر دفنی و بودن
  • میزان فضایی که کارفرما در اختیار ما قرار می دهد
  • سایر عوامل همچون جنس بدنه و کیفیت تجهیزات مورد استفاده در ساخت “پکیج تصفیه فاضلاب”

سازه کلی پکیج با توجه به عواملی مانند محل اجرا و شرایط محیطی و ظرفیت در انواع مختلفی مانند بتنی، فلزی، پلی اتیلن، کامپوزیتی و …. وجود دارد. پیشنهاد ما در تمامی موارد بالا استفاده از سازه پلی اتیلن در بدنه پکیج فاضلاب و استفاده از تجهیزات برقی اروپایی درون پکیج بهمراه تابلو فرمان اشنایدر می باشد.

ساخت پکیج تصفیه فاضلاب

نحوه ساخت پکیج تصفیه فاضلاب به این صورت است که در ابتدا ظرفیت و ابعاد مخازن ته نشینی ، هوادهی ، ایستگاه های پمپاژ و پمپ ها و بلوئرهای مورد نیاز براورد می گردد.

بعد از محاسبه ظرفیت مخازن متعادل ساز و تصمیم در خصوص این مورد که نوع سازه بدنه سیستم تصفیه فاضلاب بتنی ، فلزی ، پلی اتیلن و یا فایبرگلاس باشد نسبت به سفارش ساخت تولید پکیج تصفیه فاضلاب به یکی از شرکتهای تولید کننده پکیج تصفیه فاضلاب می توان اقدام نمود .

تصمیم در خصوص اینکه بدنه پکیج فلزی باشد یا پلی اتیلن و یا سایر انواع متریال که فوقا ذکر شد بستگی به میزان سرمایه گذاری کارفرما و در وحله بعد میزان فضایی است که کارفرما در اختیار تولید کننده پکیج تصفیه فاضلاب قرار میدهد.

مکانیزم عملکرد پکیج تصفیه فاضلاب

تصفیه مقدماتی : شامل است بر تصفیه فیزیکی از قبیل آشغال گیری، دانه گیری، ته نشینی مواد معلق و بالاخره خشک کردن و دفع لجن.

تصفیه ثانویه : که شامل است بر تصفیه زیستی با استفاده از باکتریهای گوناگون هوازی موجود در فاضلاب و تصفیه زیستی با استفاده باکتریهای بی هوازی برای تصفیه فاضلاب و لجن.

تصفیه پیشرفته و یا تصفیه نهایی : شامل است بر زلال سازی و کاربرد یک یا چند روش از روشهای تصفیه فاضلاب تکمیلی زیر :

  • فرایند نیترات زدایی
  • گذرانیدن فاضلاب از صافی های ماسه ای و یا micro filtration _ activated carbon
  • نمک زدایی باروش تعویض ین
  • روش اسمزی وارونه و …

مهم ترین شاخصه پکیج تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال عدم تولید بوی نامطبوع می باشد .

علیرغم مصرف انرژی بیشتر، اشغال فضای خیلی کم و استفاده از روش های تصفیه لجن فعال را بر سایر روش ها برتری می بخشد.

 

پکیج تصفیه فاضلاب به روش هوادهی گسترده

ذیلا تجهیزاتی که در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب با روش هوادهی گسترده مورد استفاده قرار می گیرند بصورت مبسوط تر تشریح خواهد شد.

 آشغالگیر

هدف از بکارگیری آشغالگیر پکیج تصفیه فاضلاب جلوگیری از ورود سنگ، پارچه و سایر اشیاء می باشد که ممکن است به پمپ ها صدمه وارد کنند. معمولا از یک آشغالگیر دستی دانه درشت بدین منظور استفاده می شود.

مخزن متعادل ساز

فرآیند تصفیه فاضلاب در “پکیج تصفیه فاضلاب” کوچک و متوسط بصورت پیوسته (continuous) می باشد.

تولید فاضلاب انسانی معمولا بصورت ناپیوسته (batch) صورت می گیرد. در ساعات پیک که معمولاً اواسط روز بوقوع می پیوندد، حجم زیادی از فاضلاب تولید می شود ولی در ساعت آخر شب تولید فاضلاب به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. از طرف دیگر کیفیت فاضلاب تولیدی از واحدهای مختلف متفاوت می باشد. حتی در ساعتهای مختلف شبانه روز فاضلاب از کیفیت یکنواختی برخوردار نیست.

بمنظور یکسان سازی کیفیت فاضلاب و تامین یکنواخت دبی جریان ورودی به پکیج تصفیه فاضلاب ، نیاز احداث یک واحد متعادل ساز می باشد. حجم مخزن متعادل ساز متناسب با دبی فاضلاب تولیدی می باشد. معمولاً در دبی های کم فاضلاب که ضریب پیک بالاتر می باشد، نیاز به مخزن متعادل ساز بزرگتری می باشد. در هر صورت مخزن متعادل ساز باید زمان ماند بین 6 تا 24 ساعت را برای فاضلاب ورودی تامین کند.

مخزن هوادهی عموماً از جنس بتنی، پلی اتیلن و یا فایبرگلاس ساخته می شود. در صورت وجود سپتیک تانک می توان از آن بعنوان مخزن متعادل ساز پکیج تصفیه فاضلاب استفاده کرد. فاضلاب ورودی به مخزن متعادل ساز توسط پمپ های لجن کش به پکیج هدایت می شود.

واحد هوادهی

اولین مخزن هر پکیج تصفیه فاضلاب فلزی و یا پلی اتیلنی، واحد هوادهی می باشد.

با توجه به دبی فاضلاب ورودی و شاخص آلایندگی فاضلاب (BOD5) ابعاد مخزن هوادهی طراحی می شود.

فرآیند بخش هوادهی شامل پدیده های ذیل می باشد :

– حذف مواد آلی محلول در فاضلاب توسط میکروارگانیسم ها
– حذف مواد آلی کلوئیدی و محلول در فاضلاب پس از انحلال آنها
– جذب مواد معلق و کلوئیدی فاضلاب در توده های کلنی یا لخته های بیولوژیکی

هوادهی صورت گرفته در این بخش به صورت عمقی بوده و هوا از طریق دیفیوزرهای تعبیه شده در انتهای حوض های هوادهی، به سمت بالا پخش و انتشار خواهد یافت.

بلوئرهای “پکیج تصفیه فاضلاب” اغلب از نوع سه لوب روتس می باشد که دارای مزایای ذیل است :

  • هوا بصورت یکنواخت تامین می گردد و تغییرات فشار ناچیز است.
  • هوای تامین شده تمیز، فاقد چربی و گرد و غبار می باشد.
  • ساختمان بسیار ساده ای داشته و تعمیرات و نگهداری آن آسان است.
  • روغنکاری چرخ و دنده ها توسط مخزن روغنی که در قسمت انتهایی بلوئر تعبیه شده صورت می گیرد.
  • هوادهی در پکیج های تصفیه فاضلاب بصورت عمقی می باشد. توزیع هوا در فاضلاب توسط دیفیوزرهای حباب ریز از جنس EPDM صورت می گیرد.
  • مزایای دیفیوزرهای مورد استفاده به اختصار به شرح ذیل می باشد:
  • ضریب حلالیت اکسیژن بسیار بالا می باشد.
  • از قابلیت نصب و تعویض آسانی برخوردارند.
  • مصرف انرژی نسبتاً پایینی دارند.
  • مشکل گرفتگی بدلیل استفاده از جنس EPDM که نوع پلی آمید می باشد، وجود ندارد.
  • در مقابل خوردگی بسیار مقاومند.

دیفیوزر هوادهی

طراح در طول فرآیند تصفیه فاضلاب باید نیازها و اهداف مختلفی را مورد نظر قرار دهند. انتخاب سیستم هوادهی مناسب برای پکیج تصفیه فاضلاب شما به چند عامل مختلف بستگی دارد:

• حجم فاضلاب
• ترکیب فاضلاب و اکسیژن مورد نیاز
• الزامات بهره وری
• اندازه مخزن یا تالاب
• محل تصفیه خونه و آب و هوا
• هزینه های تعمیر و نگهداری
• اهداف مربوط به هزینه سرمایه
• اهداف مربوط به هزینه انرژی

پکیج تصفیه فاضلاب می توانند بسیاری از این نیازها را همزمان با انتخاب یک سیستم هوادهی باکیفیت برآورده سازند. هوادهی بخش مهمی از فرآیند تصفیه فاضلاب ، به ویژه مرحله تصفیه ثانویه را تشکیل می دهد. این سیستم فاضلاب را با اکسیژن مخلوط می کند تا باکتری های هوازی بتوانند ذرات زیست پایدار را در آب هضم کنند.

هوادهی نقش مهمی در مرحله لجن فعال دارد که طی آن باکتریها از مواد آلی تغذیه می کنند تا زمانی که باکتری ها از بین بروند و لجن را تشکیل دهند.

لجن به همراه باکتریهای آن برای کمک به تجزیه بیشتر مواد آلی موجود در فاضلاب، دوباره چرخش می کند. سیستم های هوادهی فاضلاب پراکنده یک ابزار مهم برای این فرایند است. این سیستم ها مقادیر اندک و با غلظت کم هوا را درون مایعات پمپ می كنند تا فرایند هوادهی بسیار كارآمد را فراهم كنند.

یک سیستم هوادهی گسترده چگونه کار می کند؟

یک سیستم هوادهی گسترده معمولاً به صورت عمودی کار می کند. انبوهی از حباب ها را از نزدیکی کف تالاب یا مخزن تاسیسات فاضلاب ارسال می کند. به طور معمول، این سیستم شامل دمنده، لوله و دیفیوزر است. هوای فشرده شده از طریق لوله ها و فیلترها بوسیله دیفیوزر پمپاژ می شود و حباب های ریز ایجاد می کند.

حباب ها آب را جابجا کرده و مخلوط می کنند و الگوی جریان مارپیچی ایجاد می کنند و اکسیژن را درون آب منتقل می کنند تا در نتیجه به باکتری ها در کار خود کمک کنند. معمولاً دیفیوزرها تا آنجا که ممکن است کف را پوشانده و در ضمن جایی برای بازدید تکنسین ها به منظور تعمیر و نگهداری تعبیه می کنند. این پوشش کامل امکان توزیع یکنواخت اکسیژن را فراهم می کند.

طراح می توانند با در نظر گرفتن حجم و نوع فاضلاب و ابعاد مخزن تصفیه ، تعداد دیفیوزرها و دمنده های لازم را تعیین کنند.

سیستم های هوادهی در دو نوع اصلی وجود دارد – حباب ریز و حباب درشت. دمنده های حباب ریز باعث افزایش هوادهی و راندمان بالا می شوند ، در حالی که دمنده های حباب درشت در اختلاط و افزایش سطح اکسیژن محلول برتری دارند. هر نوع هواساز یا دمنده حباب الزامات خاصی برای جریان هوا دارد ، بنابراین اپراتورهای کارخانه باید بر این اساس حباب و لوله را انتخاب کنند.

دیفیوزرهای با حباب ریز

دیفیوزرهای حباب ریز از غشاها یا ممبران های انعطاف پذیر ساخته شده است که حاوی هزاران سوراخ کوچک است و حباب هایی به قطر 1 تا 3 میلی متر تولید می کند. این دیفیوزرها در سه نوع اصلی عرضه می شوند:

1. دیفیوزرهای لوله ای: این نوع دیفیوزرها مساحت بیشتری دارند تا امکان انتشار حباب های بیشتر در هر دیفیوزر فراهم شود. این دیفیوزرها دارای طول زیادی هستند و بیشترین هوا را از طریق کمترین میزان لوله از جنس استنلس استیل تأمین می کنند.

2. دیفیوزرهای دیسکی: این دیفیوزرهای همه منظوره محبوب ترین سیستم های هوادهی ثابت هستند که به کف مخزن متصل هستند. هزینه های نگهداری و ماندگاری آنها تا حدودی پایین است و آنها را به گزینه های طبیعی تبدیل می کند.
3. پنل های سوراخ شده: بر خلاف غشاهای دیفیوزر لوله ای و دیسکی ، غشاهای این دیفیوزرها معمولاً خم نمی شوند. آنها حاوی حفره های ثابت هستند که اندازه حباب آن با جریان هوای متنوع ثابت می ماند. این دیفیوزرها همچنین با مخازن عمیق تر بسیار کارآمد تر می شوند و با فشار زیاد عمل می کنند.

دیفیوزرهای با حباب درشت

برعکس دیفیوزرهای حباب ریز ، دیفیوزرهای حباب درشت آب بیشتری را با حباب های بزرگتر خود جابجا می کنند و فرآیند مخلوط شدن را قوی تر می کنند.

این دیفیوزرها همچنین نسبت به دیفیوزرهای حباب ریز نسبت به رسوب کمتر حساس هستند زیرا منافذ بزرگتر آنها به سرعت مسدود نمی شوند.

مخلوط کردن و حساسیت به رسوب گذاری ، دو ویژگی مهم در محیط های فاضلاب با محتوای جامد معلق زیاد هستند، بنابراین دیفیوزرهای حباب درشت در این شرایط نسبت به دیفیوزرهای حباب ریز برتر هستند.

واحد ته نشینی “پکیج تصفیه فاضلاب”

بمنظور زلال سازی پساب خروجی از واحد هوادهی، از زلال ساز ثانویه استفاده می شود.

نبود زلال ساز اولیه در دستگاه تصفیه فاضلاب به روش هوادهی گسترده باعث ورود جامدات بیشتر به واحد ته نشینی می گردد. بنابراین بارگذاری حجمی در این فرآیندها کمتر و حجم مخزن بزرگتر خواهد بود.

مخزن ته نشینی به شکل قیفی شکل ساخته می شود که باعث بهبود فرآیند ته نشینی می گردد. فاضلاب خروجی از واحد هوادهی، از طریق یک استوانه هادی وارد زلال ساز می گردد. استفاده از استوانه های منجر به کاهش سرعت خطی، تعویض جهت جریان از افقی به عمودی و سرعت بخشیدن به فرآیند ته نشینی لجن می باشد.

برگشت لجن درون “پکیج تصفیه فاضلاب” از طریق پمپ ایرلیفت صورت می گیرد. استفاده از ایرلیفت جهت انتقال لجن به مخزن هوادهی باعث ممانعت از تخریب لخته های لجن می شود.

به منظور افزایش سرعت زلال سازی پساب از سرریز کنگره ای V-notch استفاده می شود. زاویه کنگره های سرریز با افق 45 درجه و زاویه بین دو یال سرریز 90 درجه می باشد. طول سر ریز طوری طراحی شده که حدود 85% محیط مخزن ته نشینی باشد. پساب زلال شده از طریق کانال سرریز به واحد گندزدایی پکیج تصفیه فاضلاب انتقال می یابد.

واحد گند زدایی پکیج تصفیه فاضلاب

پساب تصفیه شده حاوی انواع میکروارگانیسم های بیماری زا و غیر بیماری زا می باشد.

بنابراین جهت جلوگیری از انتقال بیماری، نیاز به گندزدایی و ضدعفونی دارد. غالباً از کلر به شکل مایع یا جامد جهت گندزدایی استفاده می شود.

به منظور افزایش سرعت خطی در واحد گندزدایی پکیج تصفیه فاضلاب از چند بافل به منظور کانالیزه کردن جریان استفاده می شود. پساب به محض خروج از واحد ته نشینی کلرزنی می شود.

مدت زمان تماس پساب با کلر حدود 30 دقیقه در نظر گرفته می شود. کلر آزاد پساب خروجی از واحد گندزدایی باید کمتر از 0.3 ppm باشد.

انباره لجن پکیج تصفیه فاضلاب

قسمت اعظم لجن ته نشین شده به واحد هوادهی پکیج تصفیه فاضلاب برگشت داده می شود.

زمان ماند لجن در روش هوادهی گسترده 30 روز می باشد. مازاد لجن به انباره لجن که در انتهای پکیج صفیه فاضلاب تعبیه شده است منتقل می گردد.

با توجه به زمان ماند لجن، لجن دفعی تثبیت شده می باشد و نیاز به تجهیزات اضافی جهت هضم لجن نمی باشد.

در کف انباره لجن تعدادی دیفیوزر هوادهی نصب می گردد تا از سفت شدن لجن ممانعت بعمل آید. دیفیوزرها صرفاً جهت هم زدن لجن نصب می شوند و کارایی دیگری ندارند.

کاربرد منعقد کننده ها در پکیج تصفیه فاضلاب

ذرات موجود در فاضلاب ، معمولا دارای بار الکتریکی منفی بوده و مواد منعقد کننده مصرفی در تصفیه آن به طور عمده دارای بار الکتریکی مثبت هستند که بار منفی ذرات معلق در آب را خنثی نموده و رسوب می دهند. تعداد یون های مثبت بعضی از منعقدکننده ها بیشتر از انواع دیگر است.

منعقد کننده های حاوی یونهای سه ظرفیتی مانند آلومینیوم و آهن، 50 تا 60 مرتبه از منعقدکننده های با یونهای دو ظرفیتی و 700 تا 1000 برابر از منعقد کننده های با یونهای تک ظرفیتی، موثرتر است .

همچنین بکارگیری از کمک منعقد کننده ها موجب بهبود فرایند انعقاد لخته سازی و تشکیل ذرات محکم و بادوام تر و با قابلیت ته نشینی بیشتر در فرایند تصفیه فاضلاب خواهد شد و نیز از کاهش حرارت که عمل انعقاد را کند می نماید، جلوگیری می کند .

انواع منعقد کننده ها

انواع منعقد کننده هایی که درون “پکیج تصفیه فاضلاب” استفاده می شوند عبارتند از

آلوم یا بعبارتی هیدروکسید آلومینیوم، نمک های آهن، سولفات آلومینوم، کلرید فریک، سولفات فریک، سولفات فرو، پلیمرهای آلومنیوم، پلیمرهای کاتیونیک ، آلومینات سدیم، سیلیکات سدیم می باشد.

در تصفیه فاضلاب سه گروه اصلی کمک منعقد کننده ها عبارتند از :

سیلیس فعال ، عوامل وزنی ، پلی الکترولیت

فرآیند راکتور ناپیوسته متوالی (SBR)

پکیج تصفیه فاضلاب مبتنی بر رآکتور ناپیوسته متوالی نیز از انواع فرآیند لجن فعال است با این تفاوت که در این روش از حالت پیوسته به حالت ناپیوسته تبدیل شده و تمامی عملیات تنها در یک مخزن انجام می شود.

پکیج تصفیه فاضلاب مبتنی بر راکتور SBR دارای شش مرحله سکون به منظور جلوگیری از ورود شوک به سیستم، پر شدن، هوادهی با بلوئرها بواسطه تزریق هوا از طریق دیفیوزرهای دیسکی، واکنش، ته نشینی ذرات درشت شده بواسطه واکنش و نهایتا تخلیه پساب زلال شده می باشد.

مزایای پکیج تصفیه فاضلاب SBR

مزایای “پکیج تصفیه فاضلاب” SBR نسبت به لجن فعال معمول عبارت است از:

  •  امکان ساخت پکیج فاضلاب بهداشتی به صورت مدولار وجود دارد.
  •  پکیج تصفیه فاضلاب با روش رآکتور ناپیوسته نیاز به واحد ته نشینی ثانویه و همچنین سیستم برگشت لجن ندارد.
  •  نکته بسیار مهم در تولید پکیج تصفیه فاضلاب به این روش می توان به عنوان سلکتور از این راکتور استفاده نمود تا از رشد میکرو ارگانیسم های رشته ای و عمل حجیم شدن لجن جلوگیری شود.
  •  برای تصفیه فاضلاب انسانی و بهداشتی در ظرفیت های پایین از لحاظ اقتصادی بسیار مناسب می باشد.
  •  در این روش مقدار TSS به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد و این امر باعث کاهش مقدار COD و BOD5 پساب خروجی نیز خواهد شد.
  •  در پکیج فاضلاب ساخته شده به روش SBR می توان برای حذف مواد مغذی مختلف از این فرآیند استفاده نمود بعبارت دیگر دارای قابلیت تغییر روش بهره برداری می باشد.

کابل کشی

كلیه كابلهای داخلی سیستم از نوع پروتودورNYY و متناسب با آمپر مصرفی هر مصرف كننده با سطح مقطع مناسب از تابلوی كنترل اصلی به كلیه مصرف كننده ها مطابق با استاندارد كشیده خواهد شد.

حفاظت كابلهای محوطه باز بوسیله لوله های فولادی انجام می پذیرد و در مكانهائی كه امكان شكستگی كابل وجود داشته باشد از لوله های خرطومی فلزی (Flexible steel pipes) استفاده می گردد.

محاسبه كابلهای پکیج تصفیه فاضلاب بر اساس عوامل زیر انجام می پذیرد

– حداكثر جریان نامی مصرفی

– حداكثر درجه حرارت محوطه 45 درجه سانتیگراد.

– حداقل سطح مقطع 1.5 میلیمتر مربع.

تولید برق از گاز خروجی از “پکیج تصفیه فاضلاب”

آیا می دانستید در کشور های صنعتی بیشترِ متانِ حاصل از تجزیه فاضلاب شهرها و کارخانجات در پکیجهای تصفیه فاضلاب جمع آوری شده و برای تولید گرما و برق از آن استفاده می شود؟

با این کار تقریباً ۴۰ درصد از نیازهای الکتریکی کارخانجات برآورده می‌شود. این منبع سوختی ازلحاظ شیمیایی مانند گاز طبیعیِ استخراج شده است که می ‌‌‌‌توان آن را فشرده و در وسایل نقلیه نیز استفاده کرد.

هدف این پروژه این است با استفاده از گاز متان خروجی از پکیج تصفیه فاضلاب وسایل نقلیه دیزلی کنونی را تبدیل یا تعویض کنند زیرا که آنها یکی از منابع بزرگ آلودگی هوا و انتشار کربن هستند.

پس از اجرای این طرح، صد درصدِ گاز متان تولید شده توسط باکتری ‌‌‌‌های تجزیه ‌‌‌‌کننده ‌‌‌‌پسماندهای جامد در تصفیه ‌‌‌‌حونه ها و پکیجهای تصفیه فاضلاب جمع ‌‌‌‌آوری می ‌‌‌‌شود.

این متان فشرده می ‌‌‌‌شود و سپس با همکاری شرکت های گاز شهری به درون زیرساخت ‌‌‌‌های گاز طبیعی موجود وارد می ‌‌‌‌شود.

امیدواریم با کمک دولت و با الگو برداری از کشورهای خارجی تمامی کارخانجات ایران بتوانند با نصب این نوع تکنولوژی در انتهای دستگاه های پکیج تصفیه فاضلاب خود بمنظور رهایی از هزینه گزاف گاز شهری اقدام عاجل بعمل آورند.

پکیج تصفیه فاضلاب لبنی

سه نوع روش تصفیه معمولاً در صنایع لبنی شامل روشهای مکانیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی استفاده می شود.

تولید شیر ، کره ، پنیر یا ماست ، با استفاده از پاستوریزاسیون یا همگن سازی ، فاضلابهایی را با مقادیر زیاد بارهای BOD و COD تولید می کند و باید قبل از اینکه در مراکز تصفیه شهری قرار گیرد ، کاهش یابد. مقدار زیادی آب در طی فرآیند تولید پسابهایی که حاوی قندها ، پروتئین ها ، چربی ها و احتمالاً باقیمانده مواد افزودنی هستند ، استفاده می شود.

این پساب ها دارای ویژگی های زیر می باشد:

  • Biochemical oxygen demand (BOD) ، به طور متوسط از 0.8 تا 2.5 کیلوگرم در هر تن شیر در پساب تصفیه نشده
  • Chemical oxygen demand (COD) ، که به طور معمول حدود 1.5 برابر سطح BOD است
  • مواد جامد معلق (TSS)، 100-1000 میلی گرم در لیتر (میلی گرم در لیتر)
  • کل مواد جامد محلول (TDS) فسفر (100-100 میلی گرم در لیتر) ، و ازت (حدود 6٪ از سطح BOD)
  • تولید خامه ، کره ، پنیر و آب پنیر منابع اصلی BOD در فاضلاب هستند. معادل بار ضایعات مواد تشکیل دهنده شیر خاص عبارتند از:
  • 1 kg of milk fat = 3 kg COD
  • 1 kg of lactose = 1.13 kg COD
  • 1 kg protein = 1.36 kg COD

فاضلاب ممکن است حاوی عوامل بیماری زا از مواد آلوده یا فرآیندهای تولید باشد.

روشهای مکانیکی تصفیه پساب لبنی

این مرحله اولیه تصفیه پسماندهای لبنی است و در آن screen، از محفظه شن ، مخزن کفگیری و مخزن رسوب اولیه یا شفاف کننده استفاده می شود. مواد بزرگی که شناور هستند توسط صفحه ها حذف می شوند.

روشهای شیمیایی

تصفیه فاضلاب شیمیایی همچنین به عنوان ته نشینی شناخته می شود. ته نشینی با افزودن مواد لخته ساز به نام فلوکولنت ها به فاضلاب و با هم زدن شدید توسط همزن های دور تند انجام می شود.

این فرآیند فسفات نامحلول را به صورت ذرات بسیار ریز رسوب می دهد و سپس ذرات را در گروه های بزرگتر جمع می کند. گروهای بزرگتر در حوضچه های قبل از رسوب گذاری به عنوان لجن اصلی قرار می گیرند ، جایی که یک پساب شفاف به درون حوضچه برای تصفیه بیولوژیکی سرازیر می شود. حوضچه­ های رسوبگذاری مجهز به دستگاه هایی هستند که به طور مداوم رسوبات را به چاه یا امبار فاضلاب گیر می اندازند که آب را از لایه های سطح شفاف خارج می کنند.

تصفیه پساب لبنی به روش بیولوژیکی

پساب لبنیاتی حاوی بیشتر زباله های آلی است ، بنابراین تصفیه بیولوژیکی امیدوار کننده ترین گزینه برای حذف مواد آلی است. با این حال ، لجن تشکیل شده به ویژه در طی فرآیندهای تجزیه بیولوژیکی هوازی ، می تواند به مشکلات جدی و پرهزینه منجر شود.

این می تواند با توانایی لجن در جذب ترکیبات آلی خاص و حتی فلزات سنگین سمی تشدید شود. با این حال ، تصفیه بیولوژیکی از مزایای تحولات میکروبی ارگانیسمهای پیچیده و جذب احتمالی فلزات سنگین توسط میکروبهای مناسب است. تصفیه های بیولوژیکی تصفیه ضایعات از پتانسیل زیادی برای ترکیب انواع مختلفی از برنامه های بیولوژیکی برای حذف انتخابی ترکیبات برخوردار هستند

پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی

پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی دستگاهی است که با ترکیب فرآیندهای تصفیه مقدماتی، لخته سازی و گندزدایی بمنظور تصفیه فاضلاب خروجی از واحدهای قالیشویی کاربرد دارند.

فاضلاب قالیشویی می تواند حاوی مواد خطرناک و سمی بالقوه باشد ، از جمله باکتریها ، مایعات بدن ، ترکیبات شیمیایی ، گریس ، آلاینده ها ، دود ، مواد شوینده ، حلالها و مواد دیگر ، و نحوه دفع این مواد می تواند تا حد زیادی بر محیط زیست تأثیر بگذارد.

روشهای دفع نادرست دفع فاضلاب که با استفاده از آن فاضلاب حاصل از نظافت فرش و کلیه مؤلفه های خطرناک موجود در آن ، می تواند راه بازگشت به محیط طبیعی را پیدا کند و حتی بدتر از آن ، به سیستم های آبی جهان ، ورود داشته است و در نتیجه، اثرات مخرب صد برابر گسترش می یابد.

زندگی دریایی، زندگی آبزیان، حیوانات زمینی و حتی به طور بالقوه حتی زندگی و سلامتی انسان نیز تحت تأثیر قرار می گیرد.. چنین نگرانی هایی در بین آگاهان محیط زیست بسیار به چشم میخورد.

اخیراً کشورهای مختلف قوانین و مقررات مربوط به تصفیه فاضلاب قالیشویی را صادر کرده اند. این دستورالعمل ها لزوماً بین کشورهای جهان متفاوت است .اگر در کار تمیز کردن فرش هستید ، باید قوانین و مقررات موجود در منطقه خود را بررسی کنید.

با این حال ، به طور کلی ، قوانین زیادی برای رفتار با استفاده از مواد پاک کننده فرش وجود دارد – هدف از تولید پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی این است که از قرار دادن مواد شیمیایی سمی و خطرناک در محیط جلوگیری شود.

فرآیندهای مورد استفاده در پکیج تصفیه فاضلاب قالیشویی

آشغال گیری : جهت حذف مواد جامد و شناور

متعادل ساز : همگن سازی پسابهایی که دارای غلظت متفاوت می باشند

اختلاط با سرعت : جهت مخلوط شدن یک ماده با سایر مواد که از  همزنهای دور تند فاضلاب با مواد منعقد کننده استفاده می کند.

فولکولاسیون (لخته سازی)

مخزن ته نشینی : جهت جداسازی فاز جامد از مایع و نه نشینی مواد جامد

فیلتر شنی برای فیلتراسیون پساب حاصل : جهت کاهش کدورت آب

فیلتر کربن فعال : جهت حذف رنگ و بو و مواد آلی پساب حاصل

گندزدایی : جهت کاهش بوی نامطبوع فاضلاب و اکسیداسیون مواد آلی فاضلاب

پکیج تصفیه فاضلاب بیمارستان

روشهای متفاوتی برای تصفیه فاضلاب بیمارستانی وجود دارد و ارزانترین این روشها تصفیه فاضلاب بیمارستان به روش کلرزنی است که ذیلا توضیح داده خواهد شد . فاضلاب خروجی از بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی به طور کلی از نظر کیفی تقریباً مشابه فاضلاب شهري هستند اما ممکن است دارای مواد و ترکیبات بالقوه سمی و عفونی نیز باشند که سلامت محیط، کارکنان شاغل در بخش بهداشت و درمان و کل جامعه را به خطر بیندازد .

در کشورهای توسعه یافته و برخی کشورهای در حال توسعه به دلیل اینکه مقادیر زیادي آب در بیمارستان ها مصرف می گردد، فاضلاب تولیدي به صورت رقیق شده می باشد و پساب خروجی از بیمارستان ها ومراکز بهداشتی درمانی بدون نیاز به تصفیه اضافی در تصفیه خانه هاي فاضلاب شهري تصفیه می گردند، بدون آنکه خطر خاص بهداشتی و زیست محیطی را سبب گردد .

فقط تحت شرایط خاص نظیر شیوع بیماریهای اسهال حاد زائدات بیماران باید به طور اختصاصی جمع آوري و گندزدایی شوند. در کشورهایی که شبکه جمع آوری فاضلاب وجود ندارد، تخلیه فاضلاب (بیمارستان ها و مراکز بهداشتی درمانی) به صورت تصفیه نشده و یا تصفیه شده به طور ناقص باعث مخاطرات اجتناب ناپذیری بر روی بهداشت و سلامت جامعه خواهد شد.

لازم به ذکر است که اثرات سمی مواد شیمیایی موجود در فاضلاب مراکز بهداشتی درمانی (بیمارستانی) بر روی باکتری و میکروارگانیسمهای فعال در فرآیند تصفیه فاضلاب از خطرات دیگر موجود در فاضلابهای بیمارستان ها و مراکز درمانی میباشد .

تصفیه فاضلاب بیمارستان

پساب خروجی از بیمارستان بدلیل بار بالای آلودگی می تواند یکی از منابع اصلی آلودگی محیط زیست باشد لیکن ضروری است قبل از سرریز فاضلاب بیمارستانی به اگوی شهری نسبت به تصفیه فاضلاب بیمارستان اقدام گردد.

بیمارستانهایی که به شبکه جمع آوری فاضلاب وصل نیستند می توانند تصفیه خانه اختصاصی داشته باشند . امروزه بدلیل مشکلات کمبود آب که در تمام جهان بالاخص در ایران پیش رو داریم ایجاب می نماید از آب خروجی از پساب فاضلاب بیشتر از 3 بار استفاده نمائیم . در این صورت ضروری است از پکیج تصفیه فاضلاب بمنظور تصفیه فاضلاب بیمارستان استفاده گردد .